Това, което научих на първия ми лов на гълъби

 

10693686_721842254538173_1558715723_n.jpg
Ферми за захар на краката / Снимка: Ерин Стрийт

Да вземем няколко неща от пътя. Не съм израснал около лов. Като момиче от Флорида, отглеждано в близост до плажа, бях около много вода, но не и много пари. Всъщност, не всички. И въпреки че съм живял в Дълбокия юг през последните 20 години, заобиколен от съседи и приятели, които ловуват, никога не съм ходил. До миналата седмица.

Когато един приятел попита: “Искате ли да отидете на гълъб лов?” Вдигнах една вежда. Отново, за да е ясно: нямам нищо против лов; това просто никога не беше моето нещо. Но, винаги на едно приключение, казах да.

Всяка година Том Жерниган и Chas Pell от Бирмингам организират събитието в занаятчийските ферми на Jernigan. Двамата са бизнес партньори, собственици на BlackRidge Land Company, които помагат на хората да намерят бъдещата си ферма и помагат за управлението на подобни имоти. Том и Час приемат гълъбчетата в първия ден на сезона като подарък за семейството и приятелите си.

“Ловът на южен гълъб е социално събитие”, казва Час. “Един от ключовите елементи на нашата партия е, че ние го правим за семейството. Една от нашите мисии е да покажем на хората, че ловът може да бъде за всеки.” Не става дума само за момчетата, които опаковат своите големи пушки, високо оценени марка на насекомо-репелент, сфери, бира, напускане на семейството в петък и връщане в неделя. Това не трябва да е така.

 

dsc_0267.jpg
Обяд / снимка: Дон Холифийлд

Въпреки че обядването не е необичайно при лов на гълъби, казва Час, те обичат да добавят няколко екстри. Посредствената афера започва с плочки от свинско и захаросано бекон, завършващо с лента и дегустация на вино (дълго след като стрелбата свърши, разбира се). Хайридес отнема деца за едно завъртане (далеч от стрелбата, разбира се), кучетата се движат свободно, мъжете и жените се събират във фермата над сладкия чай.

Няма да лъжа: малко се задържах над бекона, малко нервен, за да се изкачи на борда на камионите, покрити със сено, които ще ни отведат на полетата. Като редактор, който прекарва повече време зад бюрото, отколкото в най-хубавото на открито, бях малко неудобно. Това не е мястото, където започват най-добрите истории?

 

photo.jpg

Нещата, които видях на полето: бащи и синове, седнали един до друг, говореха. Неща, които не чух: звънене на мобилни телефони, електронни пингвини. Неща, които забелязах: колко красива бе земята на Западна Алабама. О. Далеч от шума на града беше тихо. Започнах да го получавам.

 

фото-211.jpg
Снимка: Ерин Стрийт

Истинско изповед: Не стрелях този ден. Точно както го обмислях, дъждът започваше да влиза и аз се задоволявах да седя и да гледам, после да се качвам на борда на камиона със сеновите бали и да се върна в къщата, където хората се събирали по телевизията, гледайки футбол.

 

dsc_03951.jpg
Здрач / Снимка: Дон Холифийлд

photo1.jpg
Всеки от тези тигани ще работи за тази кей. Не използвайте нищо по-тъмно отвътре.

Разбира се, не всеки има достъп до страна като тази. Но ако има интерес към изучаването на основите на лов на гълъби, има много начини да започнете, казва Час. Спортните глинени съоръжения, ловните клубове (отворени за обществено ползване) и платените ловци са чудесен начин да се научите. “Става въпрос за излизане навън, приближаване до земята”, казва той.

Ссылка на основную публикацию
2020