Ако промените почвата си?

 

mdgovpics.jpg
Снимка: MDgovpics

Най-накрая е времето за засаждане (освен в Минесота — haaaaaaaaahh!!). Колко от вас смятат, че е добра идея да промените почвата си с торфен мъх и други неща, преди да засадите нещо? То звуци така че трябва бъда прав. прав?

Не толкова бърз, скакалец. Понякога модификацията е добра и понякога тя е безполезна или вредна. Всичко зависи от това, което засаждате, колко голяма ще бъде и колко неща засаждате.

Промяната на почвата (особено с много органични вещества, като торф, компостиран кравешки тор, нарязани листа и кухненски компост) има смисъл, когато това, което засаждате, има сравнително ограничена коренова система – като цъфтящи едногодишни и трайни насаждения, билки и луковици. Също така има смисъл, ако растенията се нуждаят от кисела почва, като боровинки, азалии или зеленина, а почвата Ви е алкална или ако се подготвяте да засадите ново градинско легло, което да съдържа групи от едни и същи видове растения.

От друга страна… Но какво ще стане, ако засадите крепска митра, която ще достигне 30 фута височина, дъб или клен, който ще достигне 60 фута височина или череша, която се разпростира на 25 фута ширина? След това е различна история, защото корените на тези големи растения ще се разпространяват до клоните. Така че трябва да си зададете въпроса – как се чувствам, че изкопавам дупка с широчина около 30 фута и модифицирам цялата тази почва? Аз лично обичам перспективата?

Лично аз предпочитам да пия бира тук. (Разбира се, това винаги е първата ми опция.)

 

stone.jpg
Снимка: Каменовъдство

Като правило не променяйте почвата, когато засаждате дърво или храст, който става голям. Защо? защото повечето от корените му ще израснат отвъд дупката, където сте добавили промени в почвата. Вместо това се съсредоточавайте върху това, че дървото или храстите трябва да стартирате добре изкопавайки дупка, която е три пъти по-голяма от ширината на кореновата топка — но не по-дълбоко. Поставете кореновата топка в центъра на дупката и запълнете я с оригиналната почва, която току-що изкопахте. Корените ще оценят разхлабената почва и бързо ще се приспособят към почвения тип на околния двор. След това сложете вода и добавете мулч над върха.

Но, Но, Но……………..

 

storyvillegirl_phixr.jpg
Снимка: storyvillegirl

“Какво трябва да направя, ако засадя дърво или голям храст, а почвата ми не е нищо друго освен мрачна червена глина, пясък, дъвка или камъни?” Майка ми каза да добави торфен мъх! , означава Grump! “

Не, не. Искам дървото ви да живее! Така че, ако се окажете в такава отчаяна ситуация, погледнете наоколо местните дървета, които са се зародили в един и същ вид склон, който имате и въпреки това процъфтявате. След това засадете един от тях.

Ссылка на основную публикацию
2019