Защо южняците не биха сложили парче сирене върху ябълков пай

Ако служите на южняк на парче топъл ябълков пай, покрит с клин от остър сирене Cheddar, се подгответе за объркване или най-малко: “Къде е сладоледът?” На юг, ябълките и Cheddar могат да бъдат постоянни спътници на (или дори на сирене на скара), но когато става въпрос за пай, двамата рядко се срещат.

Говорете с някого, който е израснал със сиренето си, и вероятно ще рецитира старата поговорка: “Ябълков пай без сирене е като целувка без изстискване”. За много хора тези две храни вървят ръка за ръка.

За останалата част от вас, които никога не сте опитвали или чували за тази комбинация – това е Янки. Или, може би малко по-точно, това е практика, която най-вероятно датира от Средновековието, по-късно доведена до Новия свят от европейските заселници, където в крайна сметка се разпространи в това, което сега считаме за Нова Англия и горната част на Средния Запад млечна страна). Имаш всичко това?

Историците на храните предлагат много различни обяснения за това как двете храни бяха събрани на първо място. В древни времена сиренето често се сервирало с плодове и ядки в края на храненето, за да помогне с храносмилането. Връзката сирене-ябълка често се проследява обратно в Англия, която е родното място на Чедир и ябълковия пай. Обратно в 17тата и 18тата английските пайове често са били покрити със сос на млечни продукти, като например крем. По някакъв начин по пътя Чедър влезе в соса, а останалото беше история. И все още се намира на менюта и трапезарни маси през североизток и Midwest.

Дори ако не сте свикнали да пиете сирене, може да ви хареса тази сладка комбинация. Или може да се придържате към сладолед.

Ссылка на основную публикацию
2020