Селскостопански ренесанс

Стивън и Даун Робъртсън са били компютърни гейове в друг живот. Стивън беше софтуерен инженер. Зората била фермер отзад, и въпреки че баща й я е дал на акра и помагал на двойката да построи къща, имаха копнеж за земя.

Свързани: 58 ​​Пазарни рецепти за лятно земеделско стопанство

Днес единственото пътуване на Стивън е трактор в Източна Форк Фарм, пасищна 40-акрова котловина в планините на окръг Мадисън, Северна Каролина, която двойката е открила след обсега на реклами за недвижими имоти. След седем години на работа, той напуснал работата си, за да работи на пълен работен ден. Целта е да бъдете самодостатъчни и да продавате прясна храна – предимно агнешко, понякога птиче и заек – на местно ниво на пазарите на фермерите и на задните врати. Неговите дъщери спортуват ботуши и измиват яйца, за да печелят пари. Зората има кухня градина и бартер месо за зеленчуци. – За някои неща отиваме в магазина за хранителни стоки – започва Стивън; след това Зората завършва: “Но не през цялото лято.”

Робъртсън направиха своето движение по време на селски ренесанс. В началото на 21-и век популациите в селските райони – особено в южната част и на двете брегове – започнаха да растат за първи път, откакто производството доведе до излизане на семействата от аграрния начин на живот на 60-те години. Междувременно малки ферми, като East Fork, се възползваха от нова революция в храната, ръководена от главни готвачи като Уилям Дисен, която готви продуктите на Робъртсън, заедно с акции от собствената си градина в ресторанта Market Place в Asheville. “Гледах баба ми да прави това от години, с много любов към семейството си и уважение към земята”, казва той.

Нямате нужда от гръб 40 и търговска кухня, за да ядете прясно; задния двор и печката ще го направят. Домашните градинари се нуждаят от по-прости рецепти, докато растителните животновъди са отговорили на търсенето на малки пространства градинарство с повече сортове контейнери от всякога. Можете да отглеждате моркови в кофа, картофи в бъчви. Дори в малък мащаб “става дума за контрол върху някои аспекти на живота в несигурни времена”, казва Ханк Уил, майстор градинар и главен редактор на сп. “Ноу-хау” в селското стопанство Грит. “Искаме да знаем откъде идва храната и че е произведена със собствено здраве и благосъстояние – а не сляпа печалба”, казва той.

“Назад към земниците” от последното десетилетие сега се уреждат в този идеал, този живот. От центъра на града до околностите, градските плъзгачи се хващат, като поддържат градини на покрива и градски ферми, докато главните готвачи продължават да яздят на гребена на необратимото движение на фермата до масата. Всичко се събира в програми като “Изключително” в турнето на ферма, което поставя масите за гости точно в пасището. Когато Робъртсън беше домакин на една такава вечеря, Дисен приготви своя заек в гумбо и ги изпече агне върху жар. Това е идеалният израз на връзката на храната с храната, но и на по-дълбока, дългоочаквана връзка с източника – земята.  

Ссылка на основную публикацию
2019